*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο εμπειρισμός και η φιλοσοφία του νου

"Empiricism and the philosophy of mind" (Πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά)

Συγγραφή: ·Wilfrid Sellars
Μετάφραση: ·Χρήστος Μαρσέλλος
Επιμέλεια: ·Χρήστος Μαρσέλλος
Έκδοση: Οκτώβριος 2005 από "Βιβλιοπωλείον της Εστίας"
Σελ.:239 (19χ12), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-05-1225-6


Θέμα: "Φιλοσοφία - Θεωρία" "Εμπειρισμός" "Φιλοσοφία του νου" "Φιλοσοφία, Σύγχρονη"

Ο αμερικανός φιλόσοφος Γουίλφριντ Σέλλαρς, με το βιβλίο του "Ο εμπειρισμός και η φιλοσοφία του νου", το οποίο είναι το κύριο έργο του, άλλαξε τη ροή της "αναλυτικής" φιλοσοφίας, δείχνοντας ότι δεν έχει νόημα να θεμελιώνουμε τη γνώση σε υποτιθέμενα "άμεσα αισθητηριακά δεδομένα", όπως ήθελε ο εμπειρισμός από τον Λοκ και τον Χιούμ μέχρι τον Ράσσελ και τον Έιερ. Τα δεδομένα των αισθήσεων δεν είναι ποτέ άμοιρα εννοιών, δεν είναι απροϋπόθετα. Εγγράφονται σε ένα εννοιακό πλαίσιο, το οποίο είναι, σε τελική ανάλυση, προϊόν της κοινωνίας. Η "εμπειρία" στην οποία πατά η γνώση, μετά το βιβλίο του Σέλλαρς λογίζεται πλέον και στην αναλυτική παράδοση ως σύνθεση αισθήσεων και εννοιών, όπως υποστήριζε ήδη ο Καντ.
Ο Ρόμπερτ Μπάντομ, που συνέταξε έναν κατατοπιστικότατο "Οδηγό μελέτης" (1997), είναι εκείνος ο οποίος, μαζί με τον Τζών Μακντάουελ, προεκτείνει σήμερα τη γραμμή σκέψης του Σέλλαρς (πηγαίνοντας, πέρα από τον Καντ, προς την κατεύθυνση του Έγελου).
Ο Ρίτσαρντ Ρόρτυ, στην "Εισαγωγή" του (1977), παρουσιάζει την ιστορική συνάφεια και τα διακυβεύματα του εγχειρήματος του Σέλλαρς από τη σκοπιά της "αναλυτικής" φιλοσοφικής παράδοσης.
Ο Χρήστος Μάρσελλος, πέρα από την πολύ προσεγμένη μετάφραση όλων αυτών των κειμένων, δείχνει, στο "Επίμετρό" του, με ποιο τρόπο ο Σέλλαρς κατόρθωσε να επανεντάξει την "αναλυτική" φιλοσοφία στο πλαίσιο συζήτησης των υπόλοιπων ρευμάτων του σύγχρονου φιλοσοφικού στοχασμού.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας